Friday, September 22, 2006

bazen / pazen


filmlerde, fotograflarda gorursunuz Afrika insani renkli giyimlidir. gordukleriniz gercek ile kiyaslandiginda renksiz sayilir :-) kadini, erkegi, genci, yaslisi renkli... bildiginiz ne kadar renk varsa dusunun ve o renklerin hepsinin yakistigi bir irk gozunuzun onune getirin...

pazen baska ulkelerde dokunup buraya gelen, kendi icinde desenleri olan beyaz pamuklu bir kumas. kumasa tum guzelligini veren boyasi. genelde ev avlularinda, genc kizlarin elinde kaza
nlarin icinde renkten renge burunuyor, bir bastan digerine asili bir suru ip uzerinde kurutuluyor, desenler veriliyor. bir nevi batik...


iyi pazenin metresi 10 dolar dan baslayip yukari cikiyor. dikilmis olanlari da bulunabilir ama alisilmis olani boyanmis kumasi alip, diktirmek. bana yakisip yakismayacagini bu cuma gorecegiz. renk cumbusune katilabilecek miyim, katilamayacak miyim :-)

Bamako Chic The Woman Cloth Dyers of Mali

1 comment:

Anonymous said...

Bu Cuma geldi catti ve diktirdigin kiyafeti almaya gittigimizden eve geldigimizde ki olanlara kadar ki izlenimlerim: :-) oncelikle kiyafetleri terzide ilk gordugunde ve elbiselerinin ustune giyerek denedigindeki yuzunun aldigi ifadeyi tarif etmenin zor oldugunu dusunuyorum. Bunu bir sekilde, senin de gormeni isterdim dogrusu, lakin bunca aydir hep birlikteyiz ve ben senin yuzunun bu kadar guldugunu belkide ilk defa fark ettim. Gerci alta etek yerine pantalon dikilmis olmasi biraz ikimizi de sarsmis olsa da savunma mekanizman ile elbisenin etekle, pantalonla oldugundan daha iyi durmayacagina, yada sadece ustun giyilebilecegine kendini motive edisini izlemek ve duymak ilginc ve guzeldi. Takside yol boyunca torbasindan cikartip elbiseleri yeniden inceleyerek terzide ayak ustu sayilabilecek ilk intibani pekistirmen.
Eve gelir gelmez kosarak yukari cikisin, 1 dakikadan kisa bir surede giyinip assagi elibiseyi gostermeye inisin bana, babalarindan, cok sevdikleri giysiyi hediye olarak alan, ve hemen giyip her gelen misafire surekli gosterip, ancak bir turlu elbiseyi cikarmak bilmeyen, sonra da cikarttirilamadigi icin elbisesiyle uykuya dalmis, sirin, yaramaz, hiper aktif bir prensesi andirdin.
"Santiyemizin ve ailesinin prensesi" !. Kendine has zevkleri olan , gordukleri hakkinda unique damak tadina sahip, ayni manzaralardan farkli kareler algilayabilen, begenilerine guvendigim ve estetik yahut teknik konularda hepimizin yorumlarina saygi duydugu ve basvurdugu EBRU.
Kiyafetin konusundaki benim gorusume gelince; senin kendine yakistirabilecegin hicbirseyi begenmememin mumkun olmadigini bilmeni isterim. Ve sana o yuz ifadesini veren, yuruyusunu , durusunu, ve yaydigin enerjiyi bu sekilde degistirebilen, fakat en onemlisi, senin dudaklarinin yanlarda geriye bukulmesini saglayacak kadar seni gulumsetebilen hersey icin sana “ GO FOR IT “ derim..